Alimentaţia Modernă Şi Sănătatea

 

 

 
Mâncarea nesănătoasă, de tip fast-food, fără valoare nutriţională, a devenit un mod de viaţă modern. Astăzi 
oamenii mănâncă alimente cu prea multe calorii, cu mai puţine proteine şi foarte puţine vitamine şi minerale,
fapt ce duce la perturbări în funcţionarea organismului.
 
În trecut oamenii mâncau mult mai sănătos decât acum, fructele şi legumele nu lipseau din meniul zilnic, iar
bolile cauzate de alimentaţie aproape că nu existau. Astăzi, alimentaţia modernă reprezintă un adevărat pericol 
pentru sănătate, din cauza folosirii îngrăşămintelor chimice, a insecticidelor şi erbicidelor, a aditivilor, a 
organismelor modificate genetic, a cărnii şi grăsimilor conservate prin metode artificiale.
 
Nu avem nevoie de atât de multe calorii!
 
Nutriţioniştii recomandă să nu depăşim 2.000 de kcal/zi. Pentru că astăzi cei mai mulţi dintre noi nu dispun de 
timpul necesar preparării mâncărurilor naturale, apelează la preparatele fast-food sau la mâncare procesată. 
Consumând un hamburger, suntem la jumătatea necesarului de calorii pentru toată ziua, astfel că nu trebuie să 
ne mai întrebăm de ce a crescut atât de mult numărul persoanelor supraponderale. Obezitatea este factorul 
principal al apariţiei cancerului, a diabetului şi a problemelor cardiovasculare.
 
Fast-food-ul creează dependenţă
 
Un studiu realizat recent în Statele Unite demonstrează că mâncarea de tip fast-food creează dependenţă, la fel 
ca şi heroina, tutunul sau alcoolul. Acest lucru se explică prin faptul că aceste alimente produc în creier 
anumite substanţe chimice „ale plăcerii”, care duc la depen-denţă. Zaharurile simple procesate industrial sau 
hidraţii de carbon pe care le conţin snack-urile au un efect energizant deoarece sunt transformate rapid în 
glucide, apoi în calorii. Mai mult, substanţele existente în preparatele fast-food te fac să mănânci de şase ori 
mai mult decât ai nevoie. Şi cum nimeni nu mănâncă o singură masă pe zi, un meniu fast-food conţine cantitatea 
de calorii şi nutrienţi suficienţi pentru o zi. De aici începe procesul de îngrăşare: dacă mănânci de două ori 
pe săptămână preparate fast-food te îngraşi mai mult decât dacă ai mânca o dată la două săptămâni.
 
Cartofii prăjiţi - atât de gustoşi, dar extrem de nesănătoşi. Prin prăjire, mai ales cartofii din fast-food-uri,
preparaţi în acelaşi ulei încins de mai multe ori, degajă o substanţă foarte toxică numită acrilamidă. Mai mult, 
cartofii prăjiţi conţin şi grăsimi care se depun pe artere şi blochează circulaţia sangvină. Astfel, un consum 
prelungit de cartofi prăjiţi poate duce la distrugerea nervilor şi chiar la apariţia cancerului.
 
Shaorma, falafel, kebab - sunt la fel de nesănătoase, de aceea nu trebuie să exagerezi! Combinaţia dintre lipie 
şi carne sau dintre lipie şi năut este periculoasă din punct de vedere caloric. Dacă se mai adaugă maioneză sau 
ketchup, aceste produse devin adevărate bombe calorice.
 
Burgeri, hamburgeri - carnea de vită, de porc sau de pui sunt ingredientele principale ale acestor preparate. Sunt 
bogaţi în zaharuri rafinate (cresc glicemia şi favorizează apariţia cancerului), grăsimi aterogene (margarina, care 
determină depunerea de grăsimi pe vasele de sânge) şi proteine cu valoare bilologică scăzută. Renunţă la pâine, 
acceptă numai salata şi evită hamburgerii din carne de porc.
 
Hot-dog-ul şi alte preparate din carne procesată – carnea procesată din hot-dog, bacon, cârnaţi conţine un 
ingredient cancerigen numit nitrit de sodiu. Acesta este foarte periculos pentru organism şi nu trebuie să se 
găsească în alimentaţia zilnică.
 
Supele instant - sunt foarte uşor de preparat, dar şi nesănătoase. Ele conţin un procent mare de grăsimi periculoase,
sodiu şi conservanţi artificiali. O cană de supă instant conţine o cantitate imensă de sare, aproximativ 1.000 mg, 
în condiţiile în care doza maximă de sare zilnică trebuie să fie de maximum 2.400 mg.
 
Băuturile carbogazoase - o doză de suc acidulat conţine aproxima-tiv zece linguriţe de zahăr, 150 de calorii, 
30-60 mg de cafeină şi coloranţi. Sucurile dietetice sunt şi mai periculoase deoarece conţin îndulcitori artificiali. 
Aceste băuturi au devenit o problemă pentru că sunt consumate zilnic de tot mai multe persoane.
 
Ştiai că…
 
Te-ai întrebat vreodată ce conţin preparatele de tip fast-food şi de ce au un aspect mult mai plăcut decât mâncarea
gătită acasă? Ei bine, ele conţin peste 300 de E-uri (conservanţi, coloranţi şi îndulcitori) şi tot atâtea arome 
artificiale. Totodată, acestea sunt foarte bogate în calorii, adică 100 de grame de astfel de alimente conţin 500 
de calorii?   -  sursa prosanitas.wordpress.com

 

 

Alte surse :

Ingredientele unui hamburger McDonald’s sunt atat de periculoase astfel incat ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte sa consumati!