E-uri PERICULOASE - tabelul cu aditivii

 
 
 
E-urile de care ar trebui să ne ferim sunt:
 
E 110, Cancerigen, îl găseşti în dulciuri, prăjituri, budinci sucuri
E 123, Cancerigen, interzis în SUA si Rusia, îl găseseşti în dulciuri, jeleuri, brânză topita
E 124, este toxic interzis în SUA şi îl găseşti în mezeluri
E 127, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil și la om, şi se găseşte în alcool, inghetata, prajituri, 
bomboane, sucuri racoritoare
E 128, este interzis in SUA si Australia, se găsesşte în carnea de hamburgeri
E 211 posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi se găseşte în unele băuturi răcoritoare
E 220/E 228 provoacă alergii şi se găseşte în carnea de hamburgeri, cartofi deshidratați, fructe confiate, 
prajituri, bere, vin, otet de vin
E 230 este toxic, interzis in Australia , se găseşte în citrice
E 231 este toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia. 
E 233 este toxic. Interzis in Australia.
E 249/E 252, posibil cancerigen, se găseşte în mezeluri si alimente conservate prin sărare, branza
E 320, posibil cancerigen, Conservant, cartofi deshidratați, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma 
de mestecat
E 425 este toxic respirator, se găseşte în jeleuri
E 621 provoacă efecte neurotoxice şi se găseşte în condimente, supe concentrate
E 95 posibil cancerigen, interzis in SUA, se găseşte în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare
E 954 posibil cancerigen, se găseşte în Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare
 
 
E-uri periculoase mai sunt: 
 
E 123 ...E239, care sunt posibili cancerigeni
E 621 - glutamat de sodiu , se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte 
neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E 320 - E321, E211 - acidul benzoic si derivatii sai, cancerigeni
E 251 - nitrat de sodiu, cancerigen
E 252 - nitrat de potasiu, cancerigen
E 120, E 127, E 141, E 160 - alergici
E 127 - eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoacă mutații genetice
E 102 - tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize 
de astm bronşic
 
Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza și nu este același lucru cu 
vitamina C naturală.
 
Printre acestea mai sunt E-urile bune:
 
E 306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E 407 - caragenanul, emulsifiant natural
E 322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E 421 - manitolul de cofetarie
E 300 - riboflavina sau Vitamina B2 
E 440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E 140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor